Inspiratia naturii pentru poeziile lui Eminescu

📂This entry was posted in
Trimite mai departe:

Dupa cum bine se cunoaste, Eminescu se inspira pentru poeziile sale din natura. Intr-unul din periplurile sale, el ajunge la o manastire unde si-a propus sa ramana cateva zile sa cunoasca mai bine frumusetile naturii si sa mai compuna cateva poezii.Acolo la manastire erau 23 de maicute si o stareta. Cand l-au vazut pe Eminescu ca a ajuns in lacasul lor, maica stareta i se adreseaza cu o rugaminte:
– Domnule Eminescu, dumneavoastra care sunteti atat de cult, va rugam sa ne compuneti si noua o poezie despre manastirea noastra!
La aceasta rugaminte Eminescu ii raspunde:
– O sa va compun o poezie daca imi aduceti un kil de lapte, imi este pofta sa mananc niste lapte si apoi va compun poezia.
Vazand aceasta, maica stareta trimite 2 maicute prin catunul acela sa caute 1 kil de lapte. Cele 2 maicute cauta insa nu izbutesc sa gaseasca lapte. Intorcandu-se la manastire, ii spun acest lucru maicii starete iar Eminescu afla si isi facu bagajele sa plece.
Cand sa iasa pe poarta manastirii, maica stareta il implora:
– Domnule Eminescu, imi cer scuze ca nu am gasit laptele dorit de dvs insa va rog, dumneavoastra care sunteti atat de cult, sa ne
compuneti si noua o strofa macar. Eminescu accepta si le compune o strofa:
24 de maicute,
48 de tate,
Sa va f..t in c..r pe toate,
Ca n-aveti un kil de lapte